Så mycket kostar utvecklare utomlands

Michael Sender
5 min readSep 9, 2020

Vad är ett rimligt timpris när du outsourcar IT-utveckling till utlandet? Hur ser arvodena ut för IT-konsulter utomlands? Hur mycket kan du spara på att outsourca till konsultbolag i Ukraina, Polen, Vietnam, Brasilien och andra länder? Här är prisstatistiken.

Outsourcing av utveckling och programmering till utländska konsulter ses av många som ett nödvändigt ont. Det går helt enkelt inte att få tag i tillräckligt många duktiga utvecklare i Sverige. Till och med de stora svenska IT-konsultbolagen har svårt att fylla upp behovet med inhemsk kompetens och måste ofta förlita sig på utvecklingscenter i Polen, Ukraina, Vietnam, Indien och andra lågkostnadsländer.

I pandemiska tider, när många har vant sig att arbeta på distans, har outsourcing av utveckling till offshore-företag blivit alltmer lukrativ. Dels för att outsourcing är ett tryggare alternativ än anställning i tider av ekonomisk osäkerhet. Dels för att många företag har fått krympa sina utvecklingsbudgetar och behöver hitta kostnadseffektiva lösningar. Men inte minst för att det inte längre är så lätt att motivera varför man ska betala svenska konsultarvoden för utvecklare som ändå jobbar på distans när man kan få samma kompetens för en betydligt mindre peng. Så hur stor är den pengen?

Stor skillnad mellan länder

Storleken på timarvoden skiljer sig ganska stort mellan olika länder. Lägst är den i Centralafrika och högst i Västeuropa och USA, men dessa regioner har en ganska låg relevans som offshoring-marknader pga alldeles för låg tillgänglig kapacitet. Vi kommer därför att titta på de länder och regioner där tillgången till rätt teknisk kompetens är tillräckligt hög för att kunna fylla upp behovet från svenska företag. De största outsourcing-hubarna i världen finns huvudsakligen i Asien, Östeuropa och Sydamerika. I Asien är det främst Indien, Vietnam, Filipinerna, Bangladesh och Sri Lanka. I Europa har Polen, Ukraina, Belarus, Ryssland och Serbien den största outsourcing-kapaciteten. I Sydamerika är det främst giganterna Brasilien och Argentina som står för merparten av kompetensförsörjningen. Prisvariationen mellan länderna i respektive världsdel är betydligt mindre än mellan världsdelarna. Så här ser snittpriserna för mjukvaruutvecklare ut per region:

Snittpris per konsulttimme — mjukvaruutvecklare. Källa: Tendelin. (Siffrorna för Latinamerika är baserade på prisspann. Då spannet för juniora utvecklare är väldigt brett hamnar genomsnittet nära medel.)

Det är också vanligt att outsourca QA-testning av kod och mjukvara till offshore-hubar. Så här ser timpriserna ut i genomsnitt för externa testare:

Snittpris per konsulttimme — QA-testare. Källa: Tendelin.

Jämför vi detta med svenska IT-konsultpriser ser vi att kan man kan få ca tre seniora IT-konsulter till priset av en svensk om man outsourcar till Östeuropa, ca fyra mot en om man outsourcar till Sydamerika och upp till sex mot en om man outsourcar till Asien.

Sedan är det givetvis inte bara priset som spelar roll. Indien och Bangladesh må vara billigast, men de ligger också, precis som Sydamerika, i en för Sverige ganska obekväm tidszon, vilket försvårar samordningen och kommunikationen. Utöver det får man vara beredd på stora kulturella skillnader och olika arbetsetiska traditioner. För svenska bolag brukar det vara säkrare att outsourca till IT-konsultbolag i närliggande länder i Östeuropa och Baltikum, där skillnaderna i tid, kultur och arbetsmoral är oftast försumbara.

Så här ser de genomsnittliga timpriserna utför olika typer av IT-konsulter i Sveriges närområde:

  • Backend-utvecklare: 374 kronor per timme (senior), 238 kr/h (junior)
  • Frontend-utvecklare: 348 kronor per timme (senior), 227 kr/h (junior)
  • BI-konsult: 439 kronor per timme (senior), 266 kr/h (junior)
  • DevOpsingenjör: 375 kronor per timme (senior), 259 kr/h (junior)
  • QA-testare: 292 kronor per timme (senior), 196 kr/h (junior)
  • UX-designer: 352 kronor per timme (senior), 262 kr/h (junior)

Olika pris beroende på språk och teknologi

När det gäller utvecklare kan timpriserna skilja sig mycket beroende på vilka teknologier och programmeringsspråk som efterfrågas. Nedan är snittpriserna för en konsulttimme av IT-konsulter som jobbar med olika programmeringsspråk. Urvalet innehåller en rad backend-teknologier (C#, Go, Java, Node.js, PHP, Python, Scala) samt frontend- och appteknologierna JavaScript och Swift. För att minimera spridningen har vi endast tagit statistik från IT-konsultbolag i central- och östeuropa (Ukraina, Polen, Belarus, Ryssland, Serbien, Slovakien, Tjeckien).

Snittpris per konsulttimme — utvecklare. Källa: Tendelin.

Föga förvånande är de mer sällsynta backend-teknologierna dyrast, men spridningen är inte särskilt stor. Du kan själv uppskatta priserna i övriga teknologier med Tendelins priskalkylator.

Vad skulle det kosta att anlita ett helt team IT-konsulter på distans?

Vi har använt Tendelins gratisverktyg för att modellera ett hyfsat vasst full-stackteam för utveckling av en mobilapp för Android.

  • 1 senior Javautvecklare
  • 1 Javautvecklare i medelklass
  • 1 senior Kotlinutvecklare
  • 1 senior UX-designer
  • 0,5 senior QA-testare
  • 1 senior PM

Såhär ser prisbilden ut:

Kostnadsuppskattning av ett seniort produktutvecklingsteam för en konsumentorienterad mobilapp för Android gjord i Tendelins kalkylator.

Du kan själv enkelt räkna ut hur mycket de resurser du behöver skulle kosta med det här gratisverktyget.

Bra tid just nu för svenska företag att outsourca IT-utveckling till utlandet

Utbudet och efterfrågan på teknikresurser i världen ökar i ojämn takt. Vi har därför historiskt sett och kommer fortsatt att se en inflation av timpriserna på alla outsourcingmarknader.

Just nu befinner sig dock IT-marknaden, precis som andra marknader, i en tillfällig svacka till följd av Coronapandemin (om än inte alls lika djup som i många andra branscher). Utbudet är därför större än vanligt i många IT-konsultbolag och det går att förhandla till sig bra paketpriser om man upphandlar långtidsavtal med bundna priser.

Särskilt fördelaktigt för svenska kunder är att IT-outsoucingföretag oftast prissätter sina konsulttimmar i amerikanska dollar — och dollarn har sedan mars 2020 försvagats mot kronan med nästan 15%, vilket gör outsourcing av IT extra fördelaktig just nu (artikeln är skriven i september 2020). Det är dessutom högst sannolikt att få de bästa resurserna nu än någonsin. Vi kommer sannolikt inte komma närmare en köparens marknad än så här.

--

--

Michael Sender

Tech entrepreneur, publicist, blogger, former musician, aspiring cyborg.